Bir modelin görevi nedir? Podyumda veya çekimde giysiyi veya ürünü en iyi şekilde taşımak, tanıtmak ve ürünün pazarlanmasına katkıda bulunmak. Model ne kadar güzel, mükemmel ve ince ise mi, yoksa ne kadar size benziyor ve ürünle beraber güzel görünüyor ise mi ürünü satın almaya kendinizi daha yakın hissedersiniz?
Victoria’s Secret (“VS”), 2019 yılında 23 senenin ardından ilk defa yıl sonuna özel ünlü defilesini ve şovunu iptal ettiğini açıkladı. Yapılan resmi açıklama pazarlama stratejisinde değişikliğe gidildiği yönünde iken, sayısı azımsanmayacak bir grup tüketici bu karardan ötürü kendilerini mutlu ve gururlu hissediyordu. Çünkü uzun bir zamandır VS’e ve direttiği sıfır beden güzellik anlayışına karşı kampanya yürütüyorlardı. VS, kadınları modelleri aracılığı ile gerçek hayatta olması çok zor bir güzellik kalıbı içinde iç çamaşırları ile sunuyor ve bu formu çeyrek asırdır yüceltiyordu. Tüketiciler için bu ulaşılması imkansız kalıbın her sene yüzlerine dayatılması mutsuzluk verici idi. Bir marka olarak daha fazla satış ve tüketici kaybetmeden bu işe dur diyen VS ibrenin orta ve uzun vadede kazanan tarafında olacaktı.
Ulaşılması güç bir güzellik standardını takdir eden, sunan her marka aslında dünyada başlayan bedeniniz ile barışma, gurur duyma akımından geçiyordu. Bir zamanlar markalar, imkansız bir hayali, sıfır beden modeller aracılığı ile pazarlarken, şimdi ise her beden, form, kusur ve engel ile “her kadın ayrı şekilde ve olduğu gibi güzeldir” demeye başlamışlardı. Markalar uyanıyordu, artık görevlerinin işte bu farklı formu, bu politikayı, bu kadını kapsamak ve merkezine koymak olduğunun bilincine varıyorlardı. Tek ve diretmeli güzellik olamazdı, bu değişmeli idi.
İlk başta özellikle hazır giyim markaları bunu büyük beden segmentleri ile hayata geçirmeye başladılar. Beden seçeneklerini arttırdılar. Farklı bedensel görünümleri temsil eden mankenleri kampanyalarında kullanmaya, çeşitliliği vurgulamaya başladılar. Aynı formda olmak, gerçekleşemeyecek hayali pazarlamak artık tarih oluyordu. Şimdi kendi formunda mutlu olmak ve bu formu kutlamak moda olmuştu. Ne kadar çeşitliliği övüyor ve kapsayıcı iseniz işte o kadar güçlü bir pazarlama stratejisi ile tüketicinize ulaşmaya başlamıştınız ve markanızın değerini arttırıyordunuz.
Büyük beden modeller daha fazla markanın kataloglarında yer alıp, defilelerine çıkmaya başlamışlardı. Sonunda bu akımı yüksek moda markaları da göz ardı edemediler. Sonbahar/Kış 2020/21 ve İlkbahar/Yaz 2021 defilelerinde çeşitlilik ve büyük beden karşımıza podyumda cesur kombinlerle çıkmaya başladı. Artık defileler daha kozmopolit olacaktı. Bir devir kapanıp bir devir resmen açılıyordu.
Yüksek modadan ilk aklımıza gelen çarpıcı örnekler Versace ve Chanel defilesinden oldu. Gelmiş geçmiş en ünlü ve beden konusunda pozitif imaj çizen büyük beden model tartışmasız Ashley Graham’dır. Ama Chanel Sonbahar/Kış 2020/21 defilesinde yürüyen ilk büyük beden manken ünvanını alan kişi 26 yaşındaki Jill Kortleve oldu.
Versace için de bu ilk, İlkbahar/Yaz 2021’de yaşandı. Donatella Versace ilk defa defilesinde büyük beden modellere yer verdi; Jill Kortleve’e, Alva Claire ve Precious Lee de katıldı. Jill Kortleve son 2 sezonda podyumlarda adeta fırtına gibi eserek bizim de yeni favorimiz oldu. Fendi, Valentino, Alexandre MCQueen dahil yüksek moda markalarının defilerinde arka arkaya podyumda yürüdü ve dünyanın her noktada olduğu gibi bu konuda da değişmeye başladığını bizlere gösterdi. Yaşasın farklı formlar, renkler ve kapsayıcılık!
Fotoğraf : Cass Bird, Getty Images, Instagram